Cine suntem

Asociaţia „Copiii de Cristal” a fost înființată în anul 2006, la Brașov, de către un grup de părinţi de copii cu autism şi alte tulburări asociate, din dorinţa şi necesitatea, totodată, de a le oferi acestor copii şansa de a beneficia de servicii de asistenţă şi terapie specializată, servicii care, din păcate, lipsesc din asistenţa publică garantată de statul român.

Obiectivul nostru este crearea și dezvoltarea serviciilor de asistenţă pentru familiile beneficiarilor cu diverse tulburări din spectrul autismului. Astfel, oferim materiale gratuite despre afecţiunile copiilor, consiliere pentru familie – părinți, frați și surori – prin grupuri de sprijin și întâlniri tematice, ședințe de terapie specializată, acces la informație de ultimă oră prin intermediul parteneriatelor strategice pe care le-am încheiat de-a lungul timpului etc.

În cei peste 10 ani de funcționare, am pus bazele Centrului de Evaluare şi Recuperare prin Terapie Specializată pentru Tulburări din Spectrul Autist, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD şi alte tulburări asociate, care funcționează la etajul I al fostei școli gimnaziale nr. 24, din strada Aurel Vlaicu, nr. 26 bis. Apoi, am deschis Centrul de Zi pentru Adolescenți și Adulți – Terapie Ocupațională, unde aceștia învaţă să devină independenţi şi autonomi. În anul 2014, ne-am extins activitatea, din cauza numărului tot mai mare de beneficiari, în sediul noului Centru Multifuncțional de Servicii Sociale de pe strada Panselelor, nr. 23, a cărui realizare a fost posibilă prin finanțarea nerambursabilă atrasă de Primăria Municipiului Brașov printr-un  proiect finanțat prin POR, Axa 1, în care suntem parteneri alături de alte ONG-uri din oraș.

Pentru beneficiarii noștri tineri și adulți facem eforturi de a-i integra pe piaţa muncii, în ateliere protejate. În 2015, am demarat un proiect în acest sens, punând bazele primei întreprinderi de economie socială dedicată persoanelor cu tulburări din spectrul autist, cu numele „Viitor pentru tinerii cu autism”, prin care ne propunem încadrarea a cel puțin 5 tineri beneficiari ai asociației noastre ca angajați ai IES, până la finalul proiectului. Fiind prima și singura IES dedicată persoanelor cu tulburări din spectrul autismului, ne dorim să devenim un model și pentru alte asociații din țară, să arătăm că se poate, astfel încât să încurajăm apariția și altor IES cu acest specific și în celelalte județe ale țării.

Asociaţia „Copiii de Cristal” este membru fondator F.E.D.R.A. (Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în spectrul Autist): www.autismfedra.ro. Federația are drept scop crearea și păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea și sprijinirea persoanelor cu tulburări din spectrul autistic (TSA) și a familiilor acestora. F.E.D.R.A. este membră a organizaţiei Autism Europe: www.autismeurope.org

Echipa de terapeuţi a Asociaţiei „Copiii de Cristal” este formată din 10 profesionişti din domeniile psihopedagogie, psihologie clinică şi kinetoterapie. În prezent, asociaţia asistă 73 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 2 şi 57 ani. Mare parte dintre aceştia provin din familii cu venituri modeste cărora asociaţia le asigură plata terapiilor prin acţiuni de strângere de fonduri şi evenimente caritabile.