Terapie ABA

Terapia ABA – ”Applied Behavior Analysis”, în traducere, Analiză Comportamentală Aplicată,  ABA, este o metodă de terapie comportamentală intensivă care ajută la descreşterea comportamentelor nefuncţionale în exces şi la îmbunătăţirea comportamentelor deficitare. Acest tip de terapie, bazându-se pe analiza comportamentului, nu este destinat strict tulburărilor din spectrul autist, ci poate fi utilizat cu succes în lucrul cu copii cu ADHD, cu tulburări de comportament si tulburări opoziționiste. În cadrul Centrului de Evaluare şi Recuperare prin Terapie Specializată pentru Tulburări din Spectrul Autist, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD şi alte tulburări asociate al Asociației „Copiii de Cristal”, intervenția terapeutică pentru beneficiarii noștri se desfășoară după un plan de intervenție personalizat, elaborat de supervizorul psih. Valentina Puicea, terapeut ABA în curs de acreditare BCBA.

Planul de intervenție este realizat pe baza unei evaluări complexe pe toate ariile de dezvoltare și conține programe specifice prin care se urmărește recuperarea deficitelor și creșterea comportamentelor dezirabile.

Planul de activitate este revizuit lunar în ședințele de supervizare, iar o dată la șase luni, se reface evaluarea, pentru a nota progresul copilului și a stabili obiectivele viitoare.

Pe măsură ce copilul dobândește, în cadrul terapiei, deprinderile prevăzute în plan, se face trecerea la generalizare: stimularea copilului, adolescentului sau a adultului de a folosi deprinderile obținute în sala de terapie în grupuri mai mari și, ulterior, în viața de zi cu zi.