Testimoniale

Răzvan Guiță

13308255_987856724662247_5350156535712754736_o

 

„Înainte de a fi voluntar, nu am avut foarte multe contacte cu copiii care au autism sau alte tulburări. Prin oportunitatea care mi-a fost acordată de asociație, am reușit să descopăr foarte multe lucruri despre diferite probleme. Nu mi-am imaginat niciodată cât de mult pot descoperi în cadrul asociației. Curiozitatea care m-a cuprins  în timp ce am intrat pentru prima oară în clădirea unde aveam să cunosc copiii cu anumite probleme nu poate fi descrisă în cuvinte. Acea curiozitate încă se manifestă și în ziua de astăzi, la câteva luni după ce am făcut primii pași ca voluntar în cadrul Asociației „Copiii de Cristal”. Toate momentele petrecute alături de beneficiarii programelor m-au ajutat să îi descopăr pe ei, dar și pe mine. Aceste descoperiri s-au produs pe parcursul mai multor luni de zile  în care am reușit să asist la multe ore de terapie ABA și de terapie ocupațională. Am observat diferite moduri în care se lucrează cu copiii, diferite abordări și, nu în ultimul rând, deosebirile atât de mari care sunt prezente de la copil la copil. Cele mai important  lucruri pe care le-am învățat ca voluntar sunt următoarele: este necesară o răbdare care să vină în mod natural pentru a ajuta fiecare copil în parte, este nevoie de o stare pozitivă pe care să le-o inspiri copiiilor, de flexibilitate și de creativitate. Urmărind atent angajații, am încercat să învăț cât mai multe de la ei, adresându-le întrebări și încercând să mă implic cât mai mult în activități alături de copii. Am descoperit niște ființe care emană căldură, care sunt binevoitoare și care sunt vesele de fiecare dată când au ocazia. Am observat conexiune care este realizată între ei și terapeuți, dar și între ei ca echipă, așa cum am observat în cazul beneficiarilor de terapie ocupațională. Experiența pe care o câștig cu fiecare zi care trece sunt sigur că mă va ajuta să devin un voluntar mai bun, pe viitor și un angajat bun, dar cel mai important, un om mai bun. Sper că vor fi cât mai multe persoane care ni se vor alătura pentru a încerca să facă părinții și copiii cât mai fericiți, să învețe și să aprecieze persoanele cu tulburări, așa cum și eu am învățat să o fac.”

 

 Thamires Solovastru

13487459_10207991813406731_585618380_n

„Mereu am vrut să fiu voluntar într-o asociație pentru copii cu nevoi speciale, dar nu am avut oportunitatea în Brazilia din cauza lipsei de timp. După câteva luni, locuind în România, am citit pe internet despre „Copiii de Cristal” și despre faptul că aveau nevoie de voluntari. Acolo am avut zile frumoase alături de oameni minunați, pe durata a 4 luni. Era ceva ce făceam cu mare plăcere și iubire. Sunt foarte fericită că am avut oportunitatea să fiu parte din „familia” asta”.

Dan Merlan

12596348_1172382642779468_708667798_n

„Am ajuns să fac voluntariat la „Copiii de Cristal” prin intermediul liceului, pentru că făceam parte din trupa liceului care a asistat la un spectacol cu aceştia şi, de atunci, am continuat să ne implicăm ca voluntari activi. În urma activităților de voluntariat alături de asociație, am ajuns să acumulez experiență şi cunoştințe. Am avut şi momente în care mă cuprindea bucuria, deoarece simțeam că fac ceva util şi foarte plăcut, în acelaşi timp. Desigur, îmi doresc să mai am astfel de experiențe, deoarece acestea te ajută să realizezi cât de folositor poate fi orice gest al tău în comunitatea din care faci parte.”

 Călin Boto 

calin boto

„Mereu am susținut voluntariatul și mereu o voi face, fiind o activitate care are un efect pozitiv în viața oamenilor. Deși sunt voluntar activ, nu întâlnisem proiecte de voluntariat cu adevărat ingenioase și cu adevărat utile până când am aflat de Asociația „Copiii de Cristal”. Acest voluntariat constă în a ajuta niște copii cu autism și alte tulburări asociate. Vă întrebați cum aș putea ajuta eu, un elev de liceu, de nici 18 ani, copiii cu astfel de probleme? Prin simpla mea prezență! Ei se bucură de fiecare dată când vin la ei, îmi oferă cele mai sincere zâmbete pe care le poate vedea cineva, iar când le spun că trebuie să plec îmi urează toate cele bune, mult noroc la școală și îmi amintesc mereu ora la care trebuie să vin data viitoare, iar apoi mă întreabă „Dar vii, da?”. Timp de patru ore pe săptămână mă transform, dintr-un elev  plictisit de rutină, într-un „voluntar-terapeut”, cu o mulțime de prieteni care îl așteaptă cu drag. Am mai făcut voluntariat, dar cel pe care îl fac la Asociația „Copiii de Cristal”  mă ajută cel mai mult, liniștindu-mă și oferindu-mi o satisfacție uriașă. Recomand oricărei persoane dornice de experiențe interesante, amuzante și frumoase această asociație și nu numai…recomand oricărei persoane acest mod de viață. De ce? Deoarece voluntariatul este cel mai bun mod de a arăta atât celorlalți, cât și ție, că îți pasă, că te interesează, că vrei să te implici, că vrei să faci ceva frumos și că ești capabil să o faci. Și, de asemenea, voluntarii sunt cei mai frumoși oameni și cine nu vrea să cunoască oameni frumoși?”

 

Carmina Nicolescu

carmina

A vrut să îmi demonstrez că POT să fac voluntariat, iar după ce am ajuns în familia voastră, ne-am cunoscut, iar ei m-au acceptat alături. Atunci mi-am dat seama câtă nevoie au de un zâmbet, de o bucurie …atât și nimic mai mult. Alături de copiii și adolescenții de la Copiii de Cristal, cu care lucrez de mai bine de doi ani, am învățat enorm de multe lucruri de la ei…dar cel mai important, am învățat să ÎNVĂȚ. Mă consider o norocoasă, pentru că nu e pentru oricine și nu pentru că e dificil, ci pentru că trebuie să te pui în locul fiecăruia dintre ei! Și doar când simți ce ai putea fi devii prieten cu ei și poți transmite terapia…altfel, e doar rutină! Să fii voluntar înseamna să îți oferi timpul, energia și abilitățile tale acolo unde este nevoie de tine. Să găsești 10 motive pentru care ești voluntar şi să îţi pară rău că nu s-au inventat suficiente cuvinte prin care să exprimi ce înseamnă cu adevărat aceasta experienţă. Trebuie s-o trăiești! Și… povestea continuă! În fiecare zi descopăr câte un suflet și, astfel, mă descopăr pe mine…Și cred că mă acceptă pentru că simt că sunt sincera cu mine și cu ei!  Pentru că azi nu mă văd fără ei în viața mea! Copiii de Cristal fac parte din normalitatea mea!

 

Anda Vrabete

anda vrabete

„Îmi place să lucrez cu tinerii de la Asociația „Copiii de Cristal”, pentru că îmi pun în valoare ideile creative, învățăm împreună lucruri noi și comunicăm unii cu alții.

 

Andrei

13510599_833104353486829_1226763206_n

„Am 16 ani și sunt elev la Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Brașov. În timpul liber, mi-am făcut o fereastră și am decis să devin voluntar la Asociația „Copiii de Cristal”. Am început să prind drag pentru ceea ce fac. Totul a început când am avut un parteneriat cu această asociație, iar eu am rămas impresionat de povestea fiecărui beneficiar. Din punctul meu de vedere, este o activitate care o să mă ajute în viitor. Pe parcurs, am participat la multe spectacole și la câteva evenimente în beneficiul membrilor asociației.„

Iulia Vișinescu

iulia visinescu

„Organizatia „Copiii de Cristal” din Brașov m-a primit cu brațele deschise și mi-a dat ocazia să îmi petrec după-amiezile și vacanțele alături de beneficiarii ei. Este un domeniu plin de provocări, în care am reușit să cunosc oameni deosebiți, incredibil de inteligenți și de prietenoși, care m-au acceptat în lumea lor. Voluntariatul în cadrul acestei organizații m-a făcut să realizez că fiecare clipă de viață trebuie prețuită și că trebuie să fiu recunoscătoare pentru ce am. Consider că este mai mult desfășurat în folosul meu, având atât de multe lucruri de învățat de la toate persoanele de la „Copiii de Cristal”. Nici nu pot exprima în cuvinte satisfacția pe care o am când văd cât se bucură să mă vadă și că fac parte din familia lor. De fiecare dată ajung cu entuziasm și plec plină de mulțumire și mereu cu zâmbetul pe buze. Pot spune ca voluntariatul este cu adevărat un tratament pentru suflet.”