Asociația „Copiii de Cristal”
Istoric
Asociația „Copiii de Cristal” a fost înființată în anul 2006, la Brașov, de către un grup de părinți de copii cu autism și alte tulburări asociate, din dorința și necesitatea, totodată, de a le oferi acestor copii șansa de a beneficia de servicii de asistență și terapie specializată, servicii care, din păcate, lipsesc din asistența publică garantată de statul român.
Obiectivul nostru este crearea și dezvoltarea serviciilor de asistență pentru familiile beneficiarilor cu tulburări din spectrul autismului sau alte afecțiuni neuropsihice.
Astăzi oferim materiale gratuite cu informații despre afecțiunile copiilor, consiliere pentru familie – părinți, frați și bunici – prin grupuri de sprijin și întâlniri tematice, ședințe de terapie specializată cu supervizare, acces la informație de ultimă oră prin intermediul parteneriatelor strategice pe care le-am încheiat de-a lungul timpului etc.
În cei 12 ani de funcționare, am pus bazele Centrului de Evaluare şi Recuperare prin Terapie Specializată pentru Tulburări din Spectrul Autist, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD şi alte tulburări asociate. Apoi, am deschis Centrul de Zi pentru Adolescenți și Adulți, care funcționează la etajul I al fostei școli gimnaziale nr. 24, din strada Aurel Vlaicu, nr. 26 bis din Brașov, unde aceștia învață să devină independenți și autonomi. În anul 2014, ne-am extins activitatea, din cauza numărului tot mai mare de beneficiari, în sediul noului Centru Multifuncțional de Servicii Sociale de pe strada Panselelor, nr. 23, a cărui realizare a fost posibilă prin finanțarea nerambursabilă atrasă de Primăria Municipiului Brașov printr-un proiect finanțat prin POR, Axa 1, în care suntem parteneri alături de alte ONG-uri din oraș.
Pentru beneficiarii noștri tineri și adulți facem eforturi de a-i integra pe piața muncii, în ateliere protejate. În 2016, am demarat un proiect în acest sens, punând bazele primei întreprinderi de economie socială (I.E.S.) dedicată persoanelor cu tulburări din spectrul autist, cu numele „Viitor pentru tinerii cu autism”, prin care ne propunem încadrarea a cel puțin 5 tineri beneficiari ai asociației noastre sau a părinților lor în primă fază, ca angajați ai IES, până la finalul proiectului. Fiind prima și singura IES dedicată persoanelor cu tulburări din spectrul autismului, ne dorim să devenim un model și pentru alte asociații din țară, să arătăm că se poate, astfel încât să încurajăm apariția și altor IES cu acest specific și în celelalte județe ale țării.
Asociaţia „Copiii de Cristal” este membru fondator FEDRA (Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în spectrul Autist): www.autismfedra.ro. Federația are drept scop crearea și păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea și sprijinirea persoanelor cu tulburări din spectrul autistic (TSA) și a familiilor acestora.
FEDRA este membră a organizaţiei Autism Europe: www.autismeurope.org
Echipa de terapeuţi a Asociaţiei „Copiii de Cristal” este formată din 10 profesioniști din domeniile psihopedagogie, psihologie clinică şi kinetoterapie. În prezent, asociaţia asistă zilnic 73 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 2 şi 57 ani. Mare parte dintre aceştia provin din familii cu venituri modeste cărora asociaţia le asigură plata terapiilor parțial sau integral prin acţiuni de strângere de fonduri şi evenimente caritabile.
Aceasta este cea mai mare problema căreia trebuie să ii facem față în fiecare lună: plata terapiilor pentru cazurile sociale, din ce în ce mai numeroase. Iar donațiile sunt din ce în ce mai greu de atras.
Cine sunt beneficiarii
Asociației „Copiii de Cristal”
În prezent, asistăm peste 73 de beneficiari (sunt câțiva și cu asistență la distanță, în alte județe sau din străinătate) cu vârste cuprinse între 2 și 57 de ani, iar o mare parte din ei sunt cazuri sociale. Cei mici urmează ședințele de terapie de recuperare ABA, obiectivul principal pentru ei este acela al integrării lor în învăţământul de masă. Adolescenţii şi adulţii vin zilnic la Centrul de Zi al asociației, la orele de terapie ocupațională, unde sunt asistați permanent de către terapeuți și voluntari. Cu ajutorul acestora, beneficiarii noștri realizează obiecte hand-made (decoraţiuni, bijuterii, cutii de bijuterii, picturi pe sticlă, felicitări etc). În 2013, cu fondurile provenite din programul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, am reușit să dotăm cu cele necesare un atelier de lumânări. Astfel, beneficiarii noștri, asistaţi de terapeuţi şi voluntari, realizează lumânări în acest atelier, care sunt vândute ulterior, pe bază de comandă. Toate produsele realizate de ei sunt prezentate în cadrul expoziţiilor cu vânzare la toate evenimentele organizate în beneficiul Asociaţiei „Copiii de Cristal”. Din păcate, veniturile din aceste activități sunt reduse și sporadice.
În paralel, copiii, tinerii și adulții frecventează orele de kinetoterapie, terapie prin joc, terapie 3C (coordonare, concentrare și conștientizare) etc.
Grupul ţintă al activităţii noastre sunt cele peste 360 de familii înregistrate în baza de date, care participă la activităţi, precum şi ceilalţi membri ai comunităţilor judeţului Braşov care au în familie persoane diagnosticate cu tulburări din spectrul autismului sau afecțiuni neuropsihice.
O reușită pentru Asociația „Copiii de Cristal” și pentru familiile celor cu care lucrăm este faptul că aproximativ 50% dintre beneficiarii noștri (copii și adolescenți) sunt integrați în învățământul de masă, grădinițe și școli, unde merg singuri sau cu însoțitor.
Care sunt serviciile oferite de Asociația „Copiii de Cristal”
- Terapia ABA
- Terapia Ocupațională
- Terapia prin Jocși Dramaterapie
- Kinetoterapia
- Terapia 3C (Concentrare. Coordonare. Conștientizare)
- Terapia Asistată de Animale
- Logopedia
- Evaluareași elaborarea unui plan de intervenție specializată
- Supervizarea permanentă a terapiilor
În decembrie 2015, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, Asociaţia „Copiii de Cristal” a inaugurat Camera Senzorială din cadrul Centrului de Evaluare şi Recuperare prin Terapie Specializată pentru Tulburări din Spectrul Autismului, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD şi alte tulburări asociate.
Camera senzorială este un mediu în care activităţile stimulative si experienţele sunt utilizate pentru a creşte constienţa şi comportamentele pozitive pentru persoanele cu deteriorări severe senzoriale sau probleme neurologice. Terapeuţii desfăşoară aici activităţi care stimulează simţurile copiilor (vizual, auditiv, olfactiv, tactil etc.).
Dotarea şi amenajarea Camerei Senzoriale au fost posibile datorită Campaniei de Strângere de Fonduri şi a Galei de Caritate „Deschide-ţi inima”, organizate de Fundaţia Kronospan la sfârșitul anului 2014.
Activitățile Asociației „Copiii de Cristal”
Periodic, organizăm activităţi de informare şi conştientizare pe tema tulburărilor din spectrul autismului. Astfel, în parteneriat cu Universitatea Transilvania – Facultatea de Psihologie și Ştiinţele Educaţiei, Facultatea de Sociologie și Comunicare – Departamentul de Asistență Socială, Facultatea de Medicină şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov desfăşurăm conferinţe, workshop-uri şi proiecţii de filme, la care participă reprezentanţi ai acestor instituţii, studenţi, părinţi ai copiilor cu TSA, terapeuţi, dar şi voluntari.
Totodată, agenda de evenimente a Asociației „Copiii de Cristal” cuprinde activităţi artistice cu caracter caritabil, la care artiştii invitaţi participă pro-bono. Fondurile obținute în urma acestor evenimente susţin terapiile beneficiarilor cazuri sociale.
Anual, în perioada 1-2 aprilie, ne alăturăm campaniei mondiale de marcare a Zilei Internaţionale de Conştientizare asupra Autismului (2 Aprilie). Astfel, în acele zile, clădiri simbolice din Braşov (Casa Sfatului, Primăria, Cetatea Braşovului) sunt luminate în albastru (culoarea care simbolizează autismul) şi derulăm, în parteneriat cu autoritățile locale, o serie de acţiuni şi evenimente dedicate copiilor cu autism şi adresate întregii comunităţi locale.
În plus, pentru că persoanele cu tulburări din spectrul autismului sunt, de regulă, izolate, neavând oportunități de petrecere a timpului liber și de socializare, asociația noastră oferă o combinație între programele terapeutice specifice și un program educațional centrat pe dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, lucru ce mărește capacitatea beneficiarilor noștri de învățare și relaționare, reducând totodată severitatea și frecvența comportamentelor nedorite.
Așadar, împreună cu echipa și voluntarii asociației, organizăm activități distractive și recreative pentru beneficiarii noștri, care au loc în interiorul Centrului de Zi, iar în mediul real, în afara orelor de terapie, ne concentrăm pe consolidarea abilităților dobândite prin excursii, terapie cu cai (hipoterapie) în aer liber la centrul de echitație de la Cișmașu – Hărman, la locuri de joacă din oraș (la Parcul Stop Discriminării, proiect derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov), la grădina zoologică, facem plimbări cu bicicleta, la Bazinul Olimpic Brașov (de 2 ori pe săptămână, beneficiarii merg la piscină, gratuit, în cadrul proiectului ”Autismul face valuri” derulat în parteneriat cu Direcția de Sport a Municipiului Brașov), etc.
În 2017, cu ajutorul Fundației For Children am început colaborarea cu Globe Aware, o fundație din SUA. Au ajutat organizația noastră cu fonduri și voluntari pentru a renova Centrul de zi pentru adulți cu autism și Sindrom Down și pentru a începe amenajarea Centrului pentru adulți cu autism și Sindrom Down (aici vor locui copiii noștri după ce părinții lor nu vor mai fi).
Centrul Rezidențial este amplasat în Lunca Câlnicului, comuna Prejmer din Județul Brașov, în spațiul unei foste grădinițe dezafectate. Clădirea are un etaj iar proiectul prevede 20 de camere cu baie proprie, săli de terapie, sală de mese, bucătărie, cabinet medical, camere de supraveghere pentru asistenții sociali, un solar unde tinerii vor cultiva legume, o mica fermă unde vor crește animale de curte. Produsele obținute vor fi folosite pentru consumul propriu. Spațiul pus la dispoziție de Primăria Prejmer are 3000 mp. Este prevăzută și o extindere pentru asigurarea tuturor facilităților necesare.
Suntem conștienți că va dura câțiva ani până va putea fi dat în folosință, dar faptul că facem acest lucru pentru copiii noștri ne motivează să mergem mai departe în ciuda tuturor greutăților.
Mai multe informații despre activitățile și proiectele pe care le derulăm sunt disponibile pe site-ul nostru: www.copiiidecristal.ro
Persoană de contact:
Președinte Gabriela Plopeanu
Tel. 0723676418
mailto: contact@copiiidecristal.ro