Comunicat de presa: Colaborare FOR Children, Copiii de Cristal si Oana Pellea 

WhatsApp Image 2020-09-13 at 20.17.13

Fundatiile FOR Children si Copiii de Cristal, impreuna cu actrita Oana Pellea isi unesc fortele pentru a creste nivelul de constientizare in legatura cu ASD (Autism Spectrum Disorder) prin campania #ȘiDacăAiFiEu!

 

Autismul este o tulburare complexă de origine neurobiologică ce afectează abilitățile de comunicare și relaționare ale persoanei cu cei din jur, modul în care aceasta percepe și înțelege lumea. Autismul afecteaza aproximativ 1 dintre 68 de copii inscrisi in sistemul scolar la nivel global. Datorita similitudinilor dintre afectiunile Asperges si Austism, in 2021 cercetatori din domeniul psihologiei infantile au introdus termenul de Tulburari din Spectrul Autismului (Autism Spectrum Disorder- ASD) – ceea ce include diagnosticul de Asperger si autism. Exista 2 caracterisitici commune de diagnosticare:

  1. Dificultăți în comunicare și relationare socială
  2. Comportamente rigide și repetitive

In Romania in 2017 mai mult de 30.000 de copii au fost diagnosticati cu ASD. Acest numar nu include un numar larg de persoane care nu sunt inca diagnosticate, majoritatea locuind in mediul rural.

 

Care sunt cele mai mari provocari?

  • Lipsa educatiei in jurului tulburarilor din spectrul autismului
  • Marginalizarea si discriminarea persoanelor cu ASD
  • Nevoie de mari numarul de centre de terapie si personal calificat
  • Nevoia de a crea mai multe spatii in care se pot construi case/ centre pentru adultii care sufera de tulburari din spectrul autismului severe

 

Noi am dori sa cream o campanie pentru a spori nivelul de constientizare asupra ASD in Romania si sa crestem nivelul de incluziune in societate a persoanelor care sufera de ASD.

Obiectivul nostrum este sa oferim access la educatie specializata, integrare sociala si opportunitatea de a duce o viata independenta. Campania de constintizare are ca scop strangerea de fonduri pentru PRIMUL centru residential, pentru persoanele care sufera de o forma severa de ASD, din Romania.

 

Colaborarea cu Oana Pellea consta in a da o voce copiilor si tinerilor adulti care sunt in spectrul autismului. Ca un prim pas, Oana a vizitat grupul de tineri adulti si s-a intalnit cu personalul si cu fondatoarea (Gabriela Plopeanu) centrului Copiii de Cristal din Brasov.

Pentru a creste nivelul de constientizare si a aduce empatie legata de probleme din viata de zi cu zi ale persoanelor cu autism, Oana Pellea, FOR Children si Copiii de Cristal vor incepe o provocare prin care oamenii cu o dezolvoltare tipica au sansa de a experimenta ce inseamna sa fii in locul unei persoane care sufera de ASD.

 

Pe 25 octombrie, colaborarea noastra va atinge punctul culminant printr-un live stream care va include un speech inspirational din partea Oanei si un Q&A la finalul prezenatrii. Prezentarea este axata pe ideea de a imbratisa diversitatea, puterea colectiva pe care o regasim atunci cand suntem inconjurati de oameni diferiti noua si de modul in care pandemia globala ne-a afectat abilitatea de a empatiza. Mai multe informatii despre eveniment vor fi anuntate in curand.


Despre FOR Children

Fondata in 2007, in Tarile de Jos,  organizatia FOR Children este bazata in totalitate pe voluntary. Scopul fundatiei este de a ajuta copii si tinerii din Romania sa isi continuie studiile sis a aiba parte de o dezvoltare sanatoasa. Organizatia se concentreaza in principal pe 2 categorii: copii din familii defavorizate si copii/tineri din spectrul autismului. Din 2011. FOR Children, a reusit sa doneze mai mult de 200.000 EUR catre aceste 2 cauze, toate acestea impreuna cu organizatii partenere dar si din donatii individuale.

Fb: @iFORChildren.Org

Insta @iforchildren

YouTube: FOR Children

www.iforchildren.org

 

Despre Copiii de Cristal:

 

Asociatia Copiii de Cristal a fost fondata in 2006, in Brasov, de catre un grup de parinti ai caror copii sunt incadrati in spectrul autismului. Asociatia isi propune sa ofere copiilor acces la servicii si terapie specializata, care din pacate, nu fac parte din programul de sanatate publica din Romania. In acest moment, 42 de copii si 12 tineri adulti sunt beneficiarii serviciilor de terapie oferite de Copiii de Cristal.

 

 

Fb: Copiii de Cristal

Insta: @copiiidecristal

YouTube: Copiii de Cristal
www.copiiidecristal.ro

 

 

Despre Oana Pellea:

 

Oana Pellea este o actrita cunoascuta si iubita de publicul din Romania si de peste hotare. Abilitatea ei de a infatisa o categorie larga de personaje si emotii atat in film cat si in teatru, i-a adus multi fani de-a lungului timpului. In afara carierei sale pe scena, Oana Pellea isi dedica timpul si vocea pentru a sustine cause care au un impact direct asupra sanatatii si bunastarii copiilor care sufera de cancer si alte afectiuni.

 

Insta: @oana_pellea

Fb: @oanapelleateatru

Youtube: Oana Pellea Official

 

Book: Jurnal 2003 – 2009

 

P.S: Începând cu 29 septembrie suntem bucuroși să vă anunțăm că îl vom avea pe Mihai Cãlin ca moderator al evenimentului virtual din 25 octombrie. Mihai Călin este un susținător de mult timp al cauzei conștientizării ASD.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si international prin www.kooltix.com si in format fizic in magazinele Flanco, Diverta, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman,  Libmag si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.