ASD AWARENESS CAMPAIGN

TULBURĂRILE DIN SPECTRUL AUTISMULUI (AUTISM SPECTRUM DISORDER – ASD)
CUM AR FI SĂ FII ÎN LOCUL MEU? 

 

FOR Children și Copiii de Cristal doresc să sporească conștientizarea în jurul problemelor pe care copiii și adulții cu autism le întâmpină în viața de zi cu zi. Prin inițiativa “Cum ar fi să fii în locul meu?” ne dorim să înțelegem mai bine cum se manifestă tulburările din spectrul autismului și care sunt modalitățile de terapie ce pot fi folosite pentru a diminua o parte dintre provocările pe care persoanele cu ASD le întâmpină zilnic.

Misiunea noastra

Creșterea nivelului de conștientizare în jurul provocărilor legate de tulburările din spectrul autismului

Strângere de fonduri pentru un centru residențial în Brașov și alte proiecte pilot asemănătoare

Influențarea legislației din România și creșterea incluziunii în societate a persoanelor cu autism

CARE ESTE PLANUL DE ACTIUNE?

Educarea societății

Vrem să începem în primul rând prin a înțelege situația curentă

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare complexă de origine neurobiologică ce afectează abilitățile de comunicare și relaționare ale persoanei cu cei din jur, modul în care aceasta percepe și înțelege lumea. Autismul afectează aproximativ 1 dintre 68 de copii înscriși în sistemul scolar la nivel global. Datorită similitudinilor dintre afecțiunile Asperger și Austism, in 2012 cercetători din domeniul psihologiei infantile au introdus termenul de Tulburări din Spectrul Autismului (Autism Spectrum Disorder- ASD) – ceea ce include diagnosticul de Asperger și autism. Există 2 caracterisitici comune de diagnosticare:

Dificultăți în comunicare și relationare socială

Comportamente rigide și repetitive

 

Deficitul de relaționare are 3 valențe:

Adaptarea în societate

Comunicare

Comportamente neobișnuite

ASD este un spectru așadar unele persoane pot fi afectate mai mult decât altele.

 Dacă afecțiunile sunt observate și diagnosticate la o vârstă frageda (înainte de 3 ani) șansele de success cresc prin intermediul terapiei și ajutorarea copilului în a învăța cum să adopte comportamente și modalități de comunicare tipice. Rezultatul unei astfel de intervenții ar fi un adult care se poate integra în societate și poate trăi în mod independent. Având în vedere că nivelul de afecțiune diferă și că nu toți copiii pot începe terapia la o vârstă fragedă, progresul nu este întotdeauna la același nivel. În timp, prin aplicarea unui tratament corect,  unele dinte comportamente și dificultăți de comunicare pot fi îmbunătațite.

In continuare, Andreea (Terapeut ABA) ne va spune mai multe despre ASD.

SITUAȚIA CURENTĂ DIN ROMÂNIA

În România în 2017 mai mult de 30.000 de copii au fost diagnosticați cu ASD. Acest număr nu include un număr larg de persoane care nu sunt înca diagnosticate, majoritatea locuind în mediul rural.

PROVOCĂRI:

Lipsa educației în jurul tulburărilor din spectrul autismului

Marginalizarea și discriminarea persoanelor cu ASD

Nevoie de un numar mare de centre de terapie și personal calificat

Nevoia de a crea mai multe spații în care se pot construi case/ centre pentru adulții care suferă de tulburări din spectrul autismului severe. 

CE PUTEM FACE?

Sporirea conștientizării în legatură cu problemele legate de tulburările din spectrul autismului

Creșterea nivelului de integrare a persoanelor cu autism

Construirea unui loc în care persoanele cu autism să poată să se dezvolte

PARTICIPĂ

Fii parte din conversație!

Fii voluntar

Participă la evenimentele organizate de FOR Children/Copiii de Cristal

Dă share pe social media – fii un ambassador

Participă la discuțiile organizare de noi pe această tema

DONEAZĂ

Scopul principal al campaniei este sporirea conștientizării la nivel național asupra problemelor persoanelor care suferă de probleme din spectrul autismului.

Fondurile stranse vor fii direcționate către construirea unui centru residențial în Prejmer, Brașov unde adulții cu ASD pot locui într-un mod semi-independent, impreună cu personal calificat în incinta centrului. După finalizarea centrului o micro-fermă și o grădină de legume vor fi amenajate pentru a ajuta centrul să devină mai sustenabil și pentru a oferi locatarilor o ocupatie. ABA (applied behavioural analysis) va fi parte din programul de dezvoltare.

Centrul residențial este destinat tinerilor de la centrul de zi Copiii de Cristal din Brașov, care vor putea locui în incinta centrului fără părinți sau îngrijitori.

 

Vrem ca acest centru residențial să devină un sanctuar pentru adulții cu ASD care nu pot să se descurce în mod independent.

Acest centru reprezintă un simbol al speranței, un simbol a ceea ce putem realiza împreună cu o comunitate unită în jurul unui obiectiv nobil.

Acest centru reprezintă un inceput, insă nu poate să acopere toate nevoile pe care mulți dintre tinerii cu dizabilități asemănătoare le întâmpină de zi cu zi. Noi ne dorim ca acesta să fie o inițiativă ce va putea fii replicată in mai multe locuri din România.

În următorii 5-10 ani, ne dorim să construim mai multe centre asemănătoare. Ne dorim să schimbăm legislația pentru a proteja acest segment vulnerabil al societății și să putem oferi modalități de dezvoltare continua ale persoanelor cu ASD. Avem nevoie de ajutorul vostru să realizăm această viziune.

Indiferent de nivelul de dificultate pe care persoanele cu ASD le întâmpină sau dacă nu ai nici un fel de dificultăți de adaptare, toți vrem să fim văzuți și aceptați așa cum suntem. Tinerii cu ASD își doresc același lucru ca noi toți: să fie recunoscuți, să le fie acordată atenție și să își găsească o rutină care să îi ajute să fie cea mai bună versiune a lor.

PRIMUL CENTRU REZIDENȚIAL PENTRU TINERI CU ASD

Urmărește mai jos interviul cu Gabriela Plopeanu, fondatorea Copiii de Cristial și cu Serban Todorica-Constantin, primarul comunei Prejmer din Brașov.

CUM POȚI SĂ TE IMPLICI?

Donează – ajută-ne să construim centrul residențial pentru tinerii cu tulburări severe

Devino amabasador – impărtășește mesajul nostru pe platformele tale de social media

Ia inițiativă – contribuie/construiește un centru asemanător cu cel din Prejmer

Devino voluntar – ia parte dintr-o echipă activă și dinamică