|
|
Terapie ABA

Terapie ABA

Terapie ABA

TERAPIA ABA

Terapia comportamentală care ajută la descreşterea comportamentelor nefuncţionale în exces şi la îmbunătăţirea comportamentelor deficitare.

Terapia ABA – ”Applied Behavior Analysis”, în traducere, Analiză Comportamentală Aplicată,  ABA, este o metodă de terapie comportamentală intensivă care ajută la descreşterea comportamentelor nefuncţionale în exces şi la îmbunătăţirea comportamentelor deficitare. Acest tip de terapie, bazându-se pe analiza comportamentului, nu este destinat strict tulburărilor din spectrul autist, ci poate fi utilizat cu succes în lucrul cu copii cu ADHD, cu tulburări de comportament si tulburări opoziționiste. În cadrul Centrului de Evaluare şi Recuperare prin Terapie Specializată pentru Tulburări din Spectrul Autist, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD şi alte tulburări asociate al Asociației „Copiii de Cristal”, intervenția terapeutică pentru beneficiarii noștri se desfășoară după un plan de intervenție personalizat, elaborat de supervizorul psih. Valentina Puicea, terapeut ABA în curs de acreditare BCBA.

Planul de intervenție este realizat pe baza unei evaluări complexe pe toate ariile de dezvoltare și conține programe specifice prin care se urmărește recuperarea deficitelor și creșterea comportamentelor dezirabile.

Planul de activitate este revizuit lunar în ședințele de supervizare, iar o dată la șase luni, se reface evaluarea, pentru a nota progresul copilului și a stabili obiectivele viitoare.

Pe măsură ce copilul dobândește, în cadrul terapiei, deprinderile prevăzute în plan, se face trecerea la generalizare: stimularea copilului, adolescentului sau a adultului de a folosi deprinderile obținute în sala de terapie în grupuri mai mari și, ulterior, în viața de zi cu zi. (de scos)

Inlocuit cu:

Toate programele copiilor  au la bază principile Analizei Comportamentale.

Acestea sunt realizate  și supravegheate de specialiști în curs de acreditare BCBA.

Fiecare copil are un coordonator, un terapeut senior si unul sau doi terapeuti.

Astfel, ne asiguram ca programele sunt individualizate pentru fiecare copil, ca obiectivele sunt urmarite si verificate zilnic de coordonator sau de terapeutul senior, cat si de parinte.

ABA -Applied Behavior Analysis, în traducere, Analiză Comportamentală Aplicată este stiinta care foloseste principiile comportamentale pentru a imbunatati comportamentele semnificative din punct de vedere social. (Cooper, Heron, Heward, 2007). Aceasta ofera o structura în a observa comportamentul uman, ce il cauzeaza, ce îl menține și  cum sa fie provocata o crestere sau o scadere a comportamentului in cauza.

ABA ofera o structura de baza pentru a preda noi abilitati precum:

  • dezvoltarea limbajului, dezvoltarea cognitiva, motrica a abilitatilor de autoservire si a abilitatilor sociale.
  • Rezolvarea problemelor de comportament
  • Rezvolvarea dificultatilor in invatare
  •  

    Analiza Comportamentala Aplicata este singura interventie care a primit suport empiric ca si tratament eficient pentru autism. Ghidul pentru practica clinica pentru autism (The Clinical Practice Guidline for Autism) si PDD publicata de catre Departamentul de Sanatate al Statului New York (1999) evidentiaza ABA fata de alte modalitati de tratament posibile ca fiind singura metoda de interventie care este puternic recomandata in tratamentul copiilor cu autism.

    ABA este un sistem “self-correcting”, unde informatiile care sunt colectate conduc procesul de luare a deciziei. Colectarea si analizarea informatiilor privind progresul este constant, rezultand perioade minime de tratament ineficient sau lipsa de progres comportamental si educational.

    PROGRAM ABA

    Ce presupune implementare unui program ABA?

  • Evaluarea abilitatilor si ariilor de dezvoltare
  • Stabilirea unui plan de interventie personalizat
  • Colaborarea continua/permanenta cu parintii
  •  
    ABA nu este un serviciu asociat/adaugat. Interventia este de fapt continua, 24 de ore pe zi. Asta nu inseamna ca parintii, educatorii, profesorii si copiii sunt implicati intr-un program activ de 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, ci ca ei sunt intotdeauna implicati in mentinerea planului de interventie si conlucreaza la dezvoltarea de abilitati in permanenta.

    Pentru ca abilitatile sa fie mentinute si chiar sa cunoasca imbunatatiri, strategiile folosite in timpul programului de interventie trebuie sa depaseasca granitele cabinetului de lucru si sa fie extinse si  dincolo de sesiunile de terapie. Multe familii ajung sa vada ABA ca un stil de viata. Aceste familii incorporeaza cu succes principiile de intarire, iar aspecte din programul ABA al copilului lor ajung sa fie rutina zilnica a familiei.

    X